måndag 8 december 2008

Hmm

Jag undrar lite över längd. Hur lång brukar en deckare vara egentligen?

9 kommentarer:

Robert W sa...

Det har jag också funderat över. Jag mejlade några förlag och frågade, men fick bara svaret att de inte hade någon synpunkt på längden på mitt manus.

Johanna Wistrand sa...

Kolla i närmaste deckarpocket och räkna sedan ut enligt Kristins beräkning.
Camilla Lackberg har skrivit någonstans i sin bloggtror jag hur många sidor hon skriver.
Hörs imorgon!

Robert W sa...

Vad är "Kristins beräkning"? Var finner man det beräkningssättet?

On mission sa...

Hejsan!
Johanna syftar på den här formulan, som en elev till henne och kurskamrat till mig (en grafisk formgivare) har visat oss: "Om man tittar på en vanlig pocketbok så är det 62-67 tecken på en "full" rad, inklusive mellanslag. Längre rader skall man inte ha, det påverkar läsligheten. (Nu är det den grafiska formgivaren som talar). Radantalet brukar vara 32-35.

En liten räkneövning:
35 x 67= 2345 tecken per sida
32 x 62= 1984 tecken per sida

Men detta gäller "fulla" rader, oftast är det ju en hel del mellanslag, indrag och repliker."

Om jag delar mina 36000 tecken deckare med 2000 blir det bara 18 sidor. Ok, jag har nästan bara dialog, men säg att jag har mellan 20 och 30 sidor deckare färdig...

Shit Alabama. Jag har svårt att lära mig skriva långt!

Jag har gjort 30 procent av det ordantal jag satsade på. Det skulle innebära att min deckare bara blir 60 till 90 sidor tjock. En bebis!

Robert W sa...

Oj då. Min "Liket på logen" är på 195 000 tecken, vilket alltså är knappt 100 sidor. Jag tog fram en Agatha Christie-pocket ur bokhyllan, och den var på nästan 200 sidor. Så man bör alltså skriva ca 400 000 tecken. Ja se det var en utmaning det...

Bobbi sa...

Jag har läst på Wikipedia (den eviga källan till kunskap) att allt från 60000 ord och uppåt räknas som en roman. (Mellan 40000 och 60000 kallas det en novella - på engelska, vet inte vad det heter på svenska).
Har fått för mig att genomsnittsromanen brukar ligga på nånstans runt 100000 ord. Men många nya deckare än nog längre, har jag fått för mig (?).
Jag har räknat ut det ungefärliga ordantalet i vissa böcker genom att räkna antalet ord på 10 rader, dela detta med 10 för att få fram ett genomsnittligt antal ord per rad, sedan detta ggr antalet rader per sida ggr antalet sidor i boken. Men det andra exemplet är kanske lättare. :)

On mission sa...

Oh, shit! Så pass! Det är ju ännu svårare på svenska, för vi har väl inget format mellan novell och roman? Jag vet i och för sig inte hur lång en novell brukar vara (någon som vet?), men de flesta noveller jag läst har bara varit några sidor långa... Så min deckare blir ingen novell på svenska, men kanske en novel på engelska ; )

Robert W sa...

När jag läser Wikipedia finner jag en annan definition av novella:

"A novella is a written, fictional, prose narrative longer than a novelette but shorter than a novel. While there is some disagreement as to what length defines a novella, the Science Fiction and Fantasy Writers of America Nebula Awards for science fiction define the novella as having a word count between 17,500 and 40,000"

On mission sa...

Grymt, jag är solklart en novelist!